Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin, havasız ortamda ekşitilerek saklanmasına silolama , bu işlem sonun da elde edilen yeme de silo yemi ya da silaj denir.

Yeşil ve su bakımından zengin yemlerin, havasız ortamda ekşitilerek saklanmasınasilolama, bu işlem sonun da elde edilen yeme de silo yemi ya da silaj denir. Bu yemlere çiftçiler hayvan turşusu da demektedir. Yeşil yemlerin taze olarak bulunmadığı yaz ve kış aylarında hayvanların severek yediği, ucuz ve besin değeri yüksek tek yiyeceksilaj yemidir. Birçok yeşil bitkiden silaj yapılabilir. Ancak kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve sıkıştırılma kolaylığı nedeniyle en çok tercih edilen mısır silajıdır. Bu nedenle silajlık mısır yetiştiriciliği de son yıllarda giderek artmaktadır.

Silajlık mısır ekimi nisan-mayıs ve haziran-temmuz aylarında yapılmaktadır. Toprağın hazırlanması, ekimi, sulama ve gübreleme gibi işlemlerin en uygun şekilde yapılması üretimdeki verimin yüksek olması açısından son derece önemlidir. Uygun devrede biçilen mısır çok iyi bir silaj bitkisidir. Hamur olumu döneminde hasadı yapılan mısırın protein oranı düşük olmakla birlikte, verim ve kuru maddenin sindirilebilirliği artmakta ve hayvanlar tarafından severek yenmektedir. Silajlık bitkilerin depolanıp saklandıkları yerlere silo denir. İyi bir silolama işlemiyle ancak verimli bir silaj yemi elde edilebilir. Silo çeşitleri işletmenin ihtiyacına göre farklılıklar göstermektedir. Kule tipi beton veya çelik silolar, yer üstü beton silolar, toprak üstü silolar, toprak kazılarak yapılan toprak çukur silolar, silo çeşitlerinin en bilinenleridir.

Hasadı yapılan silajlık mısır bekletilmeden silolara depolanmalı ve iyice sıkıştırılmalıdır. Daha sonra hava almayacak şekilde üzerleri özel plastik bir örtüyle örtülmelidir. Silo kapatıldıktan 1,5-2 ay sonra kullanıma hazır olacaktır. Silaj yem, taze yemlerin bulunmadığı aylarda en ekonomik ve besleyici değeri yüksek bir yemdir. Hoş bir kokuya sahiptir. Lezzeti sayesinde hayvanlar tarafından severek yenmektedir. Silaj yem hayvanların dengeli beslenme kaynağıdır.