Mısır Silajı, yeşil yemlerin turşu olarak depolanmasına denir. Öncelikle silaj yapılacak bitkilerin başında mısır gelir. Bu konuda en kaliteli silaj mısırdan yapılır. Silaj yapımında değerlendirilen bu bitkinin tüm toprak üstü aksamlarından faydalanıp yapılmış olur.
Özelliği yaz ve kış aylarında, hayvanların otlayabilmesi açısından istenildiği dönemler de hayvanların yemlenmesi için yapılan bir turşulama yöntemidir. Bu yöntem ilebüyükbaş ve küçükbaş hayvanların yeşillik besiciliğini yapar ve gelişimi yönünde, süt verme gibi bir azalma olmaz. Bu durumda silaj yemler için en uygun zaman da tespit edilir. Çünkü hayvanın bitkilerden almış olduğu besinler büyük önem taşır. Eğerbüyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yeşil bitkilerde bulunan vitaminlerden faydalanamazsa yeterli gelişim gösteremezler. Bununda yeşil ve sulu yemlerinbulunmadığı dönemler içinde, yeşil yem özelliği ile sindirimi kolay ve besin değeri yüksek sulu yem halinde sağlanmış olur. Bu yüzden Mısır silajı, en çok tercih edilen silaj yemleridir. Söz konusu hayvanların besin madde gereksinimlerini yeterli düzeyde karşılamak için protein, mineral ve enerji bakımından takviye edilmelidir.

Mısır Silajı Hangi Bitkilerden Yapılır

Hayvanın yiyebileceği her türlü bitkiden silaj yapılabilir. Bunların başında mısır hasılı olmak üzere yem bitkisi olarak ekilen her türlü yeşil bitkiden, hayvanların pek iştahla yemedikleri ya da hiç yemedikleri pek çok yabani ot, tarlada çürüyen yada çöpe atılan her türlü hasatın artığı, anız ve gıda alanındaki sanayi artıklarından, anız, ayçiçeği sapı ve çanağı, koçanı alınan mısır sapı, mısır kapçığı, mısır koçanı, pancar yaprağı, patates yaprağı gibi tarım artıklarından, ısırgan otu, hindiba, kaz ayağı, hardal ve yabani ot ve zehirli otlardan, konserve, salça, meyve suyu, patates, şeker, bira ve içki fabrikaları artıklarından, tavuk gübresi ve hayvansal üre gibi atık maddelerden, hububat samanı, çürümesinden korkulan kuru otlardan mısır silajı yapılabilir.

Mısır Silajının (Turşunun) Olgunlaşması

İyi bir şekilde sıkıştırılmış ve örtülmüş silo mutlak otlar arasında kalacak oksijeni en fazla 5 saat içinde tüketir. Böylece havasız ortamda görev yapacak olan bakteriler (süt asidi bakterisi) faaliyete geçer, bu havasız ortamın sağlanmaması halinde, sadece küf, mantar ve istenmeyen bakteriler faaliyete geçer. Havasız ortamda süt asidi bakterisi dışında kokuşma bakterileri ve tereyağı bakterileri de faaliyet gösterebilir ve bunlar bizler tarafından istenmeyen bakterilerdir. Bu bakteriler sadece alkali ortamda yaşarlar, asitli bir ortam onlar için zehir demektir. Süt asidi bakterisi adından anlaşılacağı gibi süt asidi üretir. Süt asidi doğal olarak ta sütte bulunur. (Laktik Asit). Silaj bakterilerinin bu özelliği sayesinde tertemiz biryem elde edilir.

Mısır Silajı Silodan Nasıl Alınmalıdır

  • Silaj silonun bir ucundan dikine kesitler halinde geriye doğru alınmalıdır.
  • Silonun birden fazla bölümünden almak doğru değildir.
  • Açıkta bekleyen silaj hızlı bir şekilde kızışır, proteinleri parçalanır ve küflenir.

Silaj Hayvanlara Nasıl Yedirilmelidir

  • Günde 30 kg’a kadar yedirilebilir.
  • Sağımdan hemen önce silaj yedirilmemeli. Çünkü silajın kokusu süte geçer.
  • Silaj silodan alındıktan hemen sonra dış ortamda fazla bekletmeden taze olarak yedirilmelidir.
  • Küflenmiş, topraklanmış, kararmış silajlar hayvana yedirilmez.